Haber

İranlı muhalifleri kaçıran 4 sanık serbest bırakıldı

İran rejimi muhaliflerini Türkiye’den kaçırmaya çalıştığı iddiasıyla görevden alınan savcı Davut Yılmaz ile savunma sanayi şirketi sahibi İhsan Sağlam’ın da aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanığın yargılandığı davada, 4 sanığın denetim şartıyla tahliyesine karar verildi. .

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu 11 sanık, tutuklu sanıklar ve tarafların avukatları katıldı. Duruşmada savunmasını yapan sanık Davut Yılmaz, “Ben boşuna burada tutuklu bulunuyorum. Beni bir anda bu suçlara bulaştırdılar. 2019 yılında aldığım ifade ile suç işlediğim iddia ediliyor. 2021. Benim olaylarla alakam yok.Medya ‘savcı İranlılarla görüştü’ diye saçma sapan haberler yazıyor.Ben kiminle görüştüm? Bu dava bir komplo davasıdır. Çamur atı izi bırakma mantığıdır. Bana karşı bir komplo vardı. Benim bu olaylarla alakam yok. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.” Sanıklardan Erdal Sağlam, “Ağzımızda diş kalmadı, ne casusluk? Bu zamana kadar durdum, 50 yaşımdayken casusluk yapalım mı dedim? Ben doğruyum. Sanıklar, tanıklar ve mağdurlar bunu biliyor. Kardeşlerimden başka kimseyi tanımıyorum. Beraatimi ve tahliyemi talep ediyorum.” .

7 DAVALININ TUTUKLANMASI

Mahkeme, sanıklar Davut Yılmaz, Erdal Sağlam, Hakan Sağlam, İhsan Sağlam, İsmail Sağlam, Muharrem Sağlam ve Morteza Soltan Sanjari’nin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, Hüdaiverdi Çıtak, Metin Ergün, Mehmet İyigün ve Mustafa Çiçek’in ise tutukluluk sürelerini ve toplanan delillerin büyüklüğünü dikkate alarak yurt dışına çıkış yasağı ve kontrol tedbirleriyle tahliyesine karar verdi. haftada bir en yakın karakolda imzalanacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İran’a kaçırıldığı iddia edilen eski Albay Mashali Firouze, eşi Arezou Saeidvand, oğulları Aryan Aminmavaneh ve eski İran Deniz Kuvvetleri Subayı Muhammed Rezaei ile ekonomist Shahnam Golshani yer aldı. kurbanlar olarak. Morteza Soltan Sanjari isimli bir casusun, Askeri İstihbarat Dış Operasyonlar Başkanı Seyed Mehdi Hosseini, İstihbarat Dış Operasyonlar Birim Sorumlusu Ali Ghahramanihajiabad ve Shahab Hosseini’nin talimatları doğrultusunda Türkiye’ye girdiği belirtildi. Sanjari, İran rejimi muhaliflerinin kaçırılması için Türkiye’deki işbirlikçileri ve suç örgütlerini bulmakla görevlendirilmişti. Sanjari bu amaçla örgütün başı olduğu iddia edilen By Sağlam Savunma firmasının sahibi İhsan Sağlam ile görüştü. Kendisini iş adamı ve diplomat olarak tanıtan Sağlam, ‘Mikail-Melek’ kod adını kullanarak çevresinde güven oluşturmaya çalıştı. İddianameye göre, savcı Davut Yılmaz, 2019-2022 ortasında İran rejim muhaliflerinin kaçırılmasında istihbarat ajanları ve Sağlam’ın ekibiyle işbirliği yaptı. Yılmaz, teşkilatın karşı karşıya olduğu hukuki ve bürokratik sorunların kolayca aşılmasını ve ortadan kaldırılmasını sağladı. İddianamede, zanlıların “suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “devletin gizli bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek”, “suçlarından cezalandırılmaları istendi. cebir kullanarak, tehdit ve aldatma yoluyla hürriyetten yoksun bırakma”. Davut Yılmaz için 23 yıldan 42 yıla, İhsan Sağlam için 24 yıldan 52 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi. Diğer 14 sanık için farklı oranlarda hapis cezası istendi. Davut Yılmaz, Hakimler ve Savcılar Kurulu kararıyla meslekten ihraç edildi.

gulsehirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu