Gazipaşa’da imar tepkisi: Kıyı şeridi bitti sıra verimli topraklara geldi
ANTALYA – Gazipaşa’da önce kıyılarda, ardından verimli alanlarda artan yapılaşma baskısı, doğal yaşam, tarımsal üretim ve endemik canlıların geleceğine ilişkin kaygıları da beraberinde getirdi. Bölgedeki uygun arazilerin imara imkan vermesi tartışmalarında ele alınan 2 bin 100 hektarlık imar planı revizyonu bölge halkını, meslek odalarını, hukukçuları ve çevrecileri harekete geçirdi. Sahil bandı ve arkasındaki alanların birer birer verdiği tepkilerle gündeme gelen ilçede, son 5 yılda planların askıya alınması ve yerlerin parsellere ayrılmasıyla sesler yükselmeye başladı.
Tesisler yapılırken kıyıların halka kapatılmasından şikayetçi olan yöre halkı, bu kez tropikal eserlerin yetiştiği ender toprakların yapılaşmayla azalmasından endişe ediyor.
‘DÜNYANIN DEĞERİ TURİZM TESİS ALANI OLDU’
Doğal güzellikleriyle ünlü bölgede imar tartışmaları, sahili kitle turizmine açacak turizm tesisi projeleriyle başladı. Selinus, Bıçkıcı ve Koru plajlarını imara açan projeler dava konusu oldu. Denize uzanan doğal havuzlarıyla dünya mükemmelliği olarak değerlendirilen ve üçüncü derece doğal sit alanı olan plajları da kapsayan ‘koruma imar planı’ çalışmaları 1989 yılına dayanıyor. Bu planlar 2007 yılında onaylandı. , daha sonra değiştirildi.
31 Mart 2019 seçimleri öncesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan kitle turizmi planları askıya alınmıştı. İmar planlarına karşı açılan davaya müdahil olan Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin “Gazipaşa betona gömülmesin” yönündeki hukuki girişimleri süreci durduramadı. Doğal havuzları, Akdeniz fokları ve carettalarıyla ünlü Gazipaşa’da 3. derece doğal sit alanı olan kıyı şeridi, ‘turizm tesis alanı’ olarak planlandı.
‘ÖNCE KIYI, SONRA NEHİR KIYISI’
Gazipaşa’nın verimli arazileri ve dere kenarlarında bu kez apartman, kamyon parkları, hurdacılar ve plastik depoların yapılmasına olanak sağlayacak imar planında revizyon var. Aydıncık, Bakılar, Beyobası, Cumhuriyet, Ekmel, İstiklal, Koru, Macar, Pazarcı ve Yeni mahallelerinin imar revizyonu tamamlandı. Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan ve ardından Ağustos ayında Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen değişikliğin bölge tarımı için idam cezası olduğu yönünde görüşler var.
Mimarlar Odası’nın kanuni yere getirdiği itirazlara yanıt olarak, bu süreç boyunca ‘kamu yararı’ ilkesine uyulmadığı, muz, papaya, avokado gibi birçok tropik meyve çeşidinin bulunduğu nitelikli arazilerin tahsis edildiği belirtildi. Pepino, ejder meyvesi yetiştirilirse de israf olur. Bu kez Gazipaşa’nın verimli alanları ve dere kenarlarında apartman, kamyon parkları, hurdalıklar ve plastik depoların yapılmasına olanak sağlayacak imar planında revizyon var.
Aydıncık, Bakılar, Beyobası, Cumhuriyet, Ekmel, İstiklal, Koru, Macar, Pazarcı ve Yeni Mahallelerin imar revizyonu tamamlandı. Gazipaşa Belediye Meclisi’nin 3 Temmuz 2023 tarihli oturumunda onaylanan ve ardından Ağustos ayında Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen değişikliğin bölge tarımı için idam cezası olduğu yönünde görüşler var. Mimarlar Odası tarafından yapılan itirazlara yanıt olarak ise tüm bu süreç boyunca ‘kamu yararı’ unsuruna uyulmadığı, muz, papaya, avokado, pepino gibi pek çok tropik meyve çeşidinin bulunduğu nitelikli arazilerin bulunduğu belirtildi. yetiştirilen ejder meyvesi de israf olur.
‘KALİTELİ TARIM ALANI KORUNDU’
Planlanan kıyı şeridinin turizm faaliyetleri dışında kalan kısımlarının ‘Korunan Nitelikli Tarım Alanları’ olduğunun altını çizerek, bölgenin nadir tropik iklim ve toprak özelliklerine dikkat çekildi: “Bölgede yoğun olarak yetiştirilen Gazipaşa muzları, tüm dünyaya ihraç ediliyor. Ayrıca Gazipaşa yurt dışından yüksek fiyatlar ödenerek ithal edilen pek çok tropik meyvenin yetiştirildiği ender bölgelerden biridir. Üretilen bu meyveler hem iç piyasada tüketilerek hem de ihraç edilerek ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Bölgenin kitle turizmine açılmasıyla birlikte turizm yüklü nüfus artışı yaşanacak, ikinci konut ve barınma alanı ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla verimli tarım alanları oluşturulacak ve yok edilecek.
‘YILMAZ: TARIM ARAZİSİ DEĞİLDİR’
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı oturumunda kabul ettiği ‘Gazipaşa Revizyon İmar Planı’ sınırları içerisinde tarım alanı bulunmadığını belirten Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Antalya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü” Kurumunun görüşü belediyemizde mevcuttur. Yaklaşık 35 yıldır güncellenmeyen imar planının kamu yararı adına eksiklikleri tespit edilerek giderilmeye çalışılıyor. Belediyemiz tarafından yapılan ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından kabul edilen imar revizyonunda tarım arazilerinin imara açılması söz konusu değildir.
‘HAVALİMANI VE LİMAN DEKORATİF OLARAK YAPILMADI’
Yılmaz, Gazipaşa kıyısındaki Bakanlıkça onaylanan 5 yıldızlı otel projelerine ilişkin de şunları söyledi: “Planlara karşı dava açabilirdik ya da Bakanlıktan değişiklik isteyebilirdik. Ancak bu adımlar uzun zaman alır. Mevcut planla hareket ederek Gazipaşa’yı bir an önce turizme açmak istiyoruz. Çünkü 500 kişi gelse kalacak otel yok. Havaalanı ve liman dekorasyon amaçlı yapılmadı. Turizmin gelişmesi için tesislere ihtiyaç var.”